Podgrzybek brunatny – podstawowe informacje
Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius lub Imleria badia) jest bardzo popularny i lubiany w Polsce, ale nie tylko – grzyb ten występuje w całej Europie, a także w Ameryce Północnej, Australii i Japonii, najczęściej w lasach iglastych. Da się go przyrządzić na wiele sposobów. Wybrana metoda przygotowania podgrzybka brunatnego może wpływać na jego wartości zdrowotne.
Podgrzybek brunatny – opis
Wygląd podgrzybka brunatnego jest charakterystyczny. Rzadko bywa on mylony z innymi grzybami. Cechy budowy kapelusza podgrzybka brunatnego to:
Podgrzybek brunatny – z czym można pomylić?
Podgrzybek brunatny posiada cechy na tyle charakterystyczne, że mylenie go z innymi gatunkami nie zdarza się zbyt często. Można natrafić na kilka rodzajów grzybów o zbliżonej do niego budowie i kolorystyce, jednak doświadczona osoba potrafi z łatwością wyszczególnić podgrzybka brunatnego spośród nich.
Podgrzybek brunatny najbardziej przypomina borowika sosnowego, od którego odróżnia się tym, że jego miąższ błękitnieje po uszkodzeniu mechanicznym. Jest też podobny do piaskowca kasztanowego, jednak trzon piaskowca tworzą puste w środku jamki, a kapelusz grzyba nie zmienia barwy w przypadku przecięcia.
Goryczak żółciowy, o kształcie i kolorze zbliżonym do podgrzybka brunatnego, ma z kolei bardzo charakterystyczny, gorzki smak. Sinoborowik klinowotrzonowy natomiast natychmiast po uciśnięciu nabiera bardzo ciemnego, sinego koloru.
Podgrzybek brunatny – jadalny czy trujący?
Podgrzybek brunatny jest jadalny, spożywanie go nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Dzięki swojemu stosunkowo charakterystycznemu wyglądowi nie bywa też raczej mylony z trującymi gatunkami grzybów.
Podgrzybek brunatny a szatan
Podgrzybek brunatny przypomina goryczaka żółciowego nazywanego potocznie przez grzybiarzy szatanem, który nie należy co prawda do grzybów trujących, jednak uznaje się go za niejadalny ze względu na jego niezwykle gorzki smak. Nawet mały kawałek goryczaka wrzucony przez przypadek do potrawy całkowicie ją psuje.