Grzyby

Grzyby to moja pasja

Maślak zwyczajny nadaje żółtej barwy koszykom grzybiarzy. Ceni się maślaka zwyczajnego jednak nie ze względu na wyrazisty kolor, lecz na walory smakowe i wspaniały, leśny aromat. Ten jadalny grzyb charakteryzuje okazały kapelusz i słabość do sosen. Maślaka zwyczajnego można bowiem spotkać wyłącznie w sąsiedztwie tych drzew. Na szczęście nie sposób ich pomylić z żadnym trującym okazem, dzięki czemu maślaki  zwyczajne mogą zbierać nawet mniej wprawieni grzybiarze. Warto się po nie schylić, bowiem smakują doskonale zarówno w wersji duszonej, marynowanej, jak i smażonej.



Maślaki, fot. shutterstockMaślaki, fot. shutterstock
  1. Portret maślaka zwyczajnego
  2. Maślak zwyczajny to koneser sosen
  3. Problematyczna skórka maślaka zwyczajnego
  4. Maślak zwyczajny na talerzu dla oczu i dla serca
  5. Maślak zwyczajny w kuchni
 

Maślak zwyczajny (Suillus luteus), zwany borowikiem maślakiem, żółtakiem lub maślarzem, należy do rodziny maślakowatych i słynie ze swojego delikatnego smaku i pięknego aromatu. Szerokie zastosowanie kulinarne maślaka zwyczajnego sprawia, że jest on jednym z najczęściej poszukiwanych przez grzybiarzy skarbów. Podstawową zaletę tego grzyba stanowi jednak jego brak podobieństwa do jakiegokolwiek trującego gatunku. Pozostałe grzyby jadalne z rodziny maślakowatych to: maślak pstry (Suillus variegatus), maślak sitarz (Suillus bovinus), maślak ziarnisty (Suillus granulatus) i maślak żółty (Suillus grevillei). Co ciekawe, Europie występuje około 20 gatunków z rodzaju Suillus  - z czego aż kilkanaście możemy znaleźć na terenie naszego kraju.

Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved.