Czym jest kania? - Wygląd
Kapelusz
To chyba najbardziej charakterystyczne miejsce tego grzyba. Kapelusz kani przypomina parasol przyozdobiony piórami sowy. Prezentuje się niezwykle pięknie. Motyw kapelusza kani wykorzystywany był w malarstwie, a malarze chętnie odzwierciedlali go na swoich obrazach. Kapelusze czubajki kani mają średnicę 10-40 cm. W przypadku młodych grzybów kapelusz kulisty, a następnie staje się duży i płaski. Wygląda niczym rozłożony parasol. Młode owocniki mają brązową barwę, co czyni je wyjątkowymi. W późniejszym czasie stają się płowe, a często nawet białe. Garb tego grzywa pozostaje jednak niezwykle płaski i ma ciemnobrązową barwę. Pod spodem kapelusza zauważalne są białe blaszki.
Trzon
Trzon tego grzyba mierzy nawet 50 cm! Jego grubość może sięgać aż 2,5 cm. Jest to cecha niezwykle charakterystyczna dla tego grzyba, gdyż prezentuje się on dostojnie i wygląda masywnie na tle innych gatunków grzybów. Podstawa kani jest bulwiasta, a trzon w tym miejscu ma około 5 cm. Na samej górze zauważyć można kremowy pierścień, który jest ruchomy. Bardzo szybko i bez wysiłku odłamuje się od reszty grzyba, dlatego należy zachować szczególną ostrożność.
Miąższ
Kolor miąższy kani to kolor biały. Jest niezwykle gąbczasty i miękki. W trzonie często jest włóknisty i w dotyku jest zdrewniały. Trzon najczęściej nie jest spożywany i zostanie wyrzucony. Można powiedzieć, że jest nieprzydatny pod względem kulinarnym. Kania charakteryzuje się delikatnym, orzechowym smakiem i grzybowym aromatem, który swoją wonią zachwyca nozdrza i sprawia, że jedzenie kani staje się nieziemską przyjemnością.