Gdzie rosną pieczarki?
Pieczarki to grzyby głównie hodowlane. Uprawia się je w specjalnych halach uprawowych, gdzie utrzymywane są optymalne warunki do ich wzrostu. A pieczarka potrzebuje odpowiedniej temperatury i dostępu świeżego powietrza. Brak tego ostatniego powoduje, że rozrasta się twardy trzon grzyba, a nie jędrny i najbardziej lubiany kapelusz. Pieczarki można sobie również wyhodować w domu - pamiętając o zapewnieniu grzybom odpowiednich warunków. Na łąkach i nieużytkach można spotkać dziko rosnące pieczarki, czasem wyrastają także w ogrodzie. Pamiętajmy jednak, że zanim przyrządzimy grzyby, należy się upewnić, że to rzeczywiście są pieczarki. Powinny mieć biały trzon i kapelusz, a pod kapeluszem różowo-beżową blaszkę.
Rodzaje pieczarek
Na rynku dostępne są trzy rodzaje pieczarek uprawnych:
Pieczarki białe - są najpopularniejsze w Polsce. Występują w wielu rozmiarach - od małych minipieczarek wielkości paznokcia do okazałych egzemplarzy wielkości dziecięcej dłoni. Jak nazwa wskazuje są koloru białego z beżowymi blaszkami.
Pieczarki brązowe - o brunatnych łebkach i intensywnym aromacie. Znakomicie nadaje się do potraw o intensywnym smaku.
Pieczarka portobello - mają "przybrudzone" i znacznie większe od popularnej białej pieczarki kapelusze (nawet do 10 cm średnicy). Są też od nich jędrniejsze i znakomicie przyjmują inne smaki.
Pieczarki portobello: co to za grzyby?
Co zrobić z portobello? Zapiekane grzyby portobello z camembertem
Właściwości pieczarek
Wbrew temu, co przez wiele lat twierdzono, pieczarki to znakomite źródło składników odżywczych. Zaliczane są do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz odżywiania organizmu, wpływa na niego wzmacniająco. A pieczarki mają się czym pochwalić. Zawierają wartościowe białko, są źródłem błonnika pokarmowego (najwięcej jest go w pieczarkach białych) i dobrze przyswajalnych tłuszczów. Ponadto wraz z nimi dostarczamy organizmowi potasu, selenu, miedzi i jodu oraz witaminy A,E, z grupy B oraz D (zwłaszcza pieczarki brązowe).